12 juni 2010

Trädgårdsföreningens sommarresa

Vi hade väl inte direkt tur med vädret när vi gav oss i väg med buss kl 7.45 i morse tillsammans med 25 andra trädgårdsentusiaster. Det var 12 grader, ordentligt blåsigt och regnet hängde i luften. Från Lyckeby gick färden mot Asarum där vi hämtade trädgårdsdesignern Annika ?? som skulle guida oss under dagen. Vi fortsatte mot Ryd genom Mieåns dalgång till sjön Mien och över Sirkön och Torne till Urshult där första stoppet var Kurrebo idé- och visningsrädgård. Där fick vi fika och en guidad rundvandring av en av trädgårdens anställda. Just nu var trädgården i ett "mellanläge" för lökväxterna var överblommade och sommarblommorna hade inte slagit ut ännu. Men vi fick se en alldeles knallblå bergsvallmo och jag som aldrig sett ett blommande näsduksträd fick göra det idag. Vill ha, vill ha, vill ha!

Guidning i Kurrebo
Gjutet vackert jätteäpple
Den eftertraktade blå bergvallmon
och näsduksträdet
Nästa stopp var vid en utkiksplats vid Åsnens strand. Inte så mycket att se där idag, men enligt uppgift är det många fågelarter som drar förbi denna plats under våren. På Grimslövs värdshus fick vi jättegod lunch och efter den var det dags för Klockaregårdens trädgårdsmästeri i Öhr. Där finns massor av växter och det är ett väldigt välordnat och trevligt ställe. Vi köpte en auberginefärgad engelsk pelargon som ska placeras under "kronan" på stenstolpen på framsidan. Hoppas att den klarar vårt blåsiga klimat.......:-) Vi fick eftermiddagsfika också i Öhr höll jag på att glömma. God smålandskringla och en annan seg god kaka serverades till kaffet. Vid det här laget var vi verkligen galet mätta! Innan vi körde hemåt var vi ju tvungna att kolla den numera permanenta Linnéträdgården vid Växjösjön på vägen mot Teleborgs slott. Denna utställningsträdgård har cirkulerat i Sverige en tid (vi har sett den tidigare på botaniska i Göteborg), men nu har den alltså blivit permanent i Växjö.
Självaste Carl von Linné

Samling vid bussen för prisutdelning i stadsrebustävlingen. Både Per och jag vann pris!
Nu har vi avslutat lördagen med räkor, rostat bröd och vitt vin och vi är ganska trötta efter tidig morgon och heldagsutflykt. Snart dags att sova. I morgon blir det trädgårdsarbete för hel slanten och vi håller tummarna för att stormen ska mojna.

1 kommentar:

Bromans i BA sa...

Låter som en mycket trevlig dag, vill veta om detaljerna när vi kommer. Mer på personnivå..