01 november 2009

Hösthelg i Köpenhamn

Tur med vädret igen! Det var inte jättevarmt, 6 grader och det var inte särskilt soligt men det var lugnt och det regnade inte. I månadsskiftet oktober-november kan man inte begära mer. På jakt efter Tage Andersens butik på Ny Adelgate hamnade vi på grund av felmärkning på kartan på helt fel ställe...Men det gjorde inte så mycket för vi fick se kungliga biblioteket. Från utsidan har vi sett det tidigare men i går var det öppet så vi kunde ta en titt på insidan också.
Läsesal i gamla delen av biblioteket
Entrén i nya delen av bibiloteketKnippelsbro med fina gamla hus i bakgrunden och fin gammal man (hahaha) i förgrunden.
Vi hittade till Tage Andersen till slut och det var så nära, bara ett stenkast från Ströget. Den butiken, utställningen och museet var verkligen något att se för oss blomsternördar. Det var inte bara blommor utan också fantastiska skapelser i smide. Bland annat flera jättestora fågelburar med diverse exotiska fåglar i. På den fina innegården gick en påfågel omkring.Om jag bara hittar några lämpliga frökapslar ska jag försöka göra ett sånt träd Jag skulle gärna göra en sån här krans också för den var underbart vacker men det kan jag inteTage Andersen-installation sett utifrånGlyptoteket är en oerhört pampig byggnad och den permanenta konstutställningen med Renoir, Gaugain, Matisse, Monet och Picasso m.fl var ju jättehäftigt att se i verkligheten. Vandringsutställningen "Masker" var också kul att se, men övriga skulptursamlingar nja. En hel massa rum med fynd från antiken och framåt var också nja. Pliktskyldigast gick vi igenom salarna för vi hade ju i alla fall betalat 60 spänn i entré;-)Så åt vi platte på Skindbuksen, allt enligt planerna och det var lika gott som vi tänkt oss.På Kongens Nytorv pågår en fotoutställning med 100 bilder av platser som är hotade på grund av vårt förändrade klimat. Fantastiska bilder med ett angeläget budskap. Utställningen hänger förstås ihop med FN:s miljömöte som hålls i Köpenhamn i december. Mötet ska bl. a. försöka få till stånd ett globalt miljöavtal och om man vill stödja kravet på att ett sånt avtal (och det vill man ju!) skicka in din underskrift HÄR.

Även i botaniska trädgården märktes att det var miljökonferens i antågande. Insttallationer i trädgården och klimatutställning inomhus. Vi nöjde oss dock med det obligatoriska besöket i Palmhuset inkl klättring till toppen............

1 kommentar:

lindamagnus sa...

Kul att se bilder från er mysiga köpenhamnshelg! Gillar "paraplyerna" i dammen!