24 juni 2011

Midsommar i Hovet

Jag tänkte att denna gången ska jag inte börja med att skriva nåt om vädret, men det går liksom inte att låta bli. Det var alldeles utmärkt väder när vi satte igång med klädningen av midsommarstången, även om det inte var jättevarmt. Fibril aktivitet på både män och kvinnor i en dryg timme och så var stången klädd och den blev som vanligt väldigt tjusig!



Vi dansade faktiskt runt midsommarstången också. Lite pinsamt kanske någon tyckte men det blev både "Så går vi runt om en midsommarstång", "Små grodorna" och "Raketen" och inte ett enda barn deltog:)
Sen var det dags för höjdpunkten, fika i gröngräset (ja, vissa valde visserligen att sitta på stolar) med Kerstins magnifika midsommartårta. Den är precis så god som den ser ut!
Efter fika och småprat var det paus i festligheterna och vi skulle återsamlas kl 18 i partytältet. Annika, Gert, Per och jag gick på promenad och sen fick vi premiärsmaka de Olsbergska nypotatisen tillsammans med matjes, hackade rödbetor, kapris, gräslök och gräddfil. Till detta smakade vi av Pers hemmagjorda Blekingesnaps gjord på vodka som kryddats med granskott och enbär. Det blev en sorts försmak på kvällens midsommarbuffé. Vi kom på att vi skulle hinna med en promenad till och då gick vi åt andra hållet och tittade bland annat på Joabssons torp i Fiskesbro (ligger inte mer än en kilometer från Hovet). Där var så himla fint! Synd att vi inte hade kameran med. En annan gång.
För att återgå till vädret. Bortåt sextiden var det inte lika skönt längre utan kallt och molnigt. Det var inte aktuellt att ta på några festkläder utan mer fleecedito.... I tältet var det dessutom laddat med filtar och värmefläkt så det gick verkligen ingen nöd på oss.
Lasse och Lisbeth
Vi fick calvados som välkomstdrink och den var väldigt speciell för Lasse och Lisbeth hade handlat den på en gård i Frankrike där dom "odlar" äpplen i flaskor som sen fylls med calvados.
Sen åts det och dracks och sjöngs snapsvisor (även andra visor) hela kvällen och naturligtvis pratades det också hela hela tiden.
Framåt kvällen fick vi som satt i min hörna nöjet att lyssna på Lasses berättelser om människorna som bott på deras torp förr i tiden. Jag fastnade mest för profossen (jag kom på det till slut Annika!) som bodde där på 1850-talet och vars jobb var att hålla ordning, agera åklagare och verkställa spöstraff. Stackars människa, inte konstigt att han hade låg status. Han var visst medhjälpare till bödeln också.
Kaffe, midsommarbakelse och väldigt söt blå curacao
 Vi är ju i den åldern att det inte är aktuellt att vaka hela natten, så vid tolv var festen slut och det var precis lagom. "Det är ju en dag i morgon också" som Per har börjat säga. Undrar om det är ett ålderstecken. Icke desto mindre, det var perfekt att lägga sig tidigt, vakna och få en delikat frukost på Olsberg hotell. Rysligt trevligt alltihop!

Inga kommentarer: