03 september 2006

Härlig helg i Holmarna!

Klicka på bilden för att göra den större









Så var äntligen dags att genomföra syjuntans 20-(eller möjligen 21-)årsjubileumsresa till Karin och Poul på Österlen. Vi har pratat om detta så länge och när det verkligen skulle ske kunde hon som hade pratat mest, Monica, inte hänga med. Jag kan bara säga en sak: Stackars Monica och Roffe, ni gick miste om mycket!
Eftersom det regnade här hemma på lördagsmorgonen bestämde sig Ingeborg och Sven för att inte åka till Österlen i "nercabbad" sportbil utan erbjöd Per och mig att åka med i den vanliga bilen. Det gjorde vi såklart gärna. Vi kom lite försenat till till Holmarna, dels beroende på att Sven hade missbedömt tidsåtgången för resan och dels för att vi stannade till vid Trolle Ljungby för att jag ville röka. Vägen ner mot Vitaby (där ligger Holmarna-fastigheterna) är otroligt vacker, förbi Brösarps backar och sen äppelodlingar till höger och havet till vänster. Struntprat att Skåne är platt som en pannkaka! Väl framme vid Karins och Pouls sommarparadis hade alla regnmolm försvunnit och solen strålade från en nästan klarblå himmel. Pia och Uffe var på plats när vi kom och vi kunde tillsammans konstatera att familjen Vaarning hittat sig ett fantastiskt vackert ställe!
Så blev det lunch med sill och nubbe och "Farmors currysallad" (farmor=Pouls mamma), paj, sallad och härliga ostar. Detta avnjöts i trädgården och inga varma tröjor behövdes. Efter kaffet var det dags för utflykt till Ravlunda bränneri och museum. Där fanns bilar, mopeder, motorcyklar och cyklar från 40-50-talet + modeller och leksaker och en massa annat. Jättekul att se och mycket man kände igen!
Är man i Ravlunda är det ett måste att besöka Fritiof Nilsson Piratens grav, så det gjorde vi. Betydligt oansenligare än vi hade trott, men texten på stenen är exakt den som Östen Warnebring sjunger om, se bild. Utflyktsrundan avslutades med en tur ner till havet där alla (utom Per, som höll i kameran) kände på det kalla vattnet och jag höll på att förlora mina sprillans nya skor, som en våg tog med sig ut en liten bit. Tack Sven, för att du räddade dom!
Tillbaka till Holmarna och matlagning och prat och drink med tilltugg. Fortfarande väldigt härligt väder! Maten avnjöts i Karins och Pouls "växthus" och det smakade så bra, så bra. Ingeborg
hade gjort godaste fetaostsalladen på toast, Karin godaste köttgrytan och Pia godaste chokladmoussetårtan. Till allt detta goda drack vi olika välsmakande viner och bara njöt av tillvaron och pratade en massa, både strunt och allvar. Det enda otrevliga i växthuset var att läskigt stora bålgetingar tog sig in och surrade vildsint i taket, usch vad äckligt! Det hjälpte inte att Karin försäkrade att de var de snällaste varelserna på jorden och aldrig skulle göra någon illa. Det tror vi inte på! Ingeborg och jag ska bevisa att dom är livsfarliga. Mitt i maten började det att åska och regna något alldeles våldsamt. Det gjorde det extra mysigt att sitta under tak bland levande ljus. Utifrån såg växthuset ut som en igloo, tyckte Poul och imman på fönstren såg ut som is.
Per och jag hade fått äran att sova i "hönshuset" och där hördes regnet alldeles extra mycket när det smattrade mot plåttaket. Vi sov gott!
Efter en god frukost med nybakade baguetter och Mellbys kavring drog vi iväg till Mandelmans trädgårdar där man odlar ekologiska grönsaker, olika blommor och örter och där hönsen går lösa i trädgården och grisarna bökar i en hage alldeles intill. Nästa stopp gjorde vi vid Kiviks musteri och Äpplets hus. Konstigt nog köpte Per och jag tomatjuice... och Per passade också på att bli som barn på nytt, se bild från Kiviks fruktstund.......Därifrån åkte vi vidare till Kiviks hamn där vi gjorde ett besök Buhres fiskaffär, som är något alldeles särskilt med alla tänkbara sorters fisk, inläggningar och tillbehör. Per och jag köpte "Brantevikssill" som vi ska bjuda nästa lördags gäster på (undrar just vem det kan vara.....).
Efter lunch och kaffe med Karins goda skånska äppelkaka var det så dags att bege sig hemåt.
Jättetack till Karin och Poul för att ni tog emot den jubilerande syjuntan, det var verkligen så trevligt! Och tack Ingeborg och Sven, för att vi fick åka med er.
Nu är det dags att förbereda sig för morgondagen........måndag igen, himmel vad denna helgen gick snabbt!




1 kommentar:

Jo. sa...

Som jag längtar efter att Sara ska säga, kom till Holmarna! Men icke! Ja ja grattis till att ni fått se gården, och det ser ju uppenbarligen väldigt vackert ut.