22 augusti 2011

Botanical park of Crete

I tre dagar har vi bara latat oss. Detta innebär sol, bad och massor av läsning kombinerat med god mat och dryck. Förresten glömde jag ju att jag faktiskt sprungit lite också. En gång hittills och det var i går morse. Varmt var det, men det gick ganska bra ändå. Och det var verkligen inte bara jag som var ute på joggingtur om morgonen, jag såg flera stycken till. Men alltså, nu till dagens utflykt till Botaniska parken i Chania. Den ligger ca 1,5 mil inåt landet på sluttningen av ett av alla berg som tornar upp sig bakom oss (eller framför om man så vill). Parken är ingen park och det är ingen trädgård överhuvudtaget utan en stig som leder upp och ner för bergssluttningen och utmed stigen växer alla tänkbara sorters fruktträd och kryddor.
Granatäpple, mango, kastanj och avokado
Utsikt från toppen
En del blommor också, men bara ett fåtal. Utsikten över dalen och de omgivande bergen var magnifik verkligen och hela anläggningen var jättefin. När vi kom fick vi smaka lokalt te, som sötat med lokal honung smakade alldeles utmärkt. Sen var det demonstration av den lokala matlagningskonsten och då menar jag verkligen lokal för två av rätterna hade direkt anknytning till Chania-området och enligt vår guide lagas de inte nån annanstans(?). Efter turen i "parken" skulle vi få avnjuta dessa rätter till lunch. Jag ska inte fördjupa mig i denna demonstration, men kan inte låta bli att berätta att i en familj på fyra personer förbrukas inte mindre än 300 liter olivolja på ett år! I och för sig är det det enda fettet som används, men ändå. Killen som berättade för oss sa: Allt börjar med olivolja. Det som var godast av det vi senare fick att äta var utan tvekan tsatsikin och därför kommer receptet här.

CHANIATSATSIKI
1 l yoghurt av den feta sorten
1 stor gurka skalad, riven och urkramad
5 klyftor vitlök, rivna
½ dl olivolja
1 msk stark vinäger (dom använde grapefruktvinäger men enligt kocken funkar det bra med äppelcidervinäger men man kanske får ta mer då)
Salt (rikligt)
Blanda hela härligheten och njut till nybakat bröd. Det var riktigt riktigt gott!


Vandringen i parken tog ungefär två timmar och det fanns massor av både kända och för oss okända fruktträd att titta på. Lunchen och en kall öl smakade utmärkt när vi kom tillbaka.
Nu ska vi göra oss i ordning för att gå ett par kilometer till en annan by, Maleme, där vi ska äta på en restaurang som vi hittade vid gårdagens eftermiddagspromenad. Som vanligt handlar mycket om mat...hahaha.

Inga kommentarer: