07 mars 2015

Linbana, Monte och Tropical Gardens

Det var i dag det skulle hända, det som jag helt säkert aldrig någonsin skulle göra. Jag skulle åka linbana! Så fasansfullt obehagligt och så mycket som skulle kunna gå fel! Det var inte alls så att linbanan var det enda sättet att ta sig till byn Monte, som ligger några km norr om Funchal, där den tropiska trädgården ligger. Lokalbussarna går dit t.ex. Men samtidigt såg det ju så härligt ut att sväva fram ovanför hustaken och över ravinen. Och det var både vackert och härligt och jag behövde varken blunda eller hålla krampaktigt i Per, som för övrigt också åkte linbana för första gången. Resan tar ungefär en kvart och höjdskillnaden är 560 meter.
Mitt emot linbanestationen på toppen ligger den tropiska trädgården och exakt som allting annat på Madeira var den allt annat än plan. Backe upp och backe ner. Möjligen är vi lite tidigt ute tidsmässigt för det var inte jättemycket som blommade men ändå tillräckligt för att trädgården/parken skulle vara värd ett besök.
 Entréskylten
 Bakom mig står ett tusenårigt olivträd
 Australiensisk trädormbunke
 Bakom Per en utställning av skulpturer från Mosambique
 Utställning av mineraler och stenar (safirer, topas m.fl.)
 Och så orkidéer


Andra växter som vi såg var jättelika azaleor och här pratar vi verkligen träd. Se bara!


Camelior fanns det också. Även de var enorma och flera blommade rikligt. Här är några exempel.





Efter en promenad runt parken gick vi en liten tur i den lilla byn och såg bl.a. de för Madeira så kända
korgslädarna (Montesläde) som går från Monte ett par km ner mot Funchal. Slädarna styrs av två carreiros och vad vi kunde se gick det ordentligt snabbt. Inget för oss dock, någon måtta får det vara på äventyren...

Det börjar närma sig middagsdags och i kväll ska vi äta på Il Basilico, som ligger utmed strandpromenaden. Den har fått väldigt bra kritik på Tripadvisor och vår guide häromdagen rekommenderade den också.
I morgon är sista dagen här och vi hoppas på sol för planen är att ligga vid poolen och läsa.

Inga kommentarer: