25 juli 2010

Heldagsutflykt till Gyllene Cirkeln

Men först en timmes vandring längs strandpromenaden till den "nya" hamnen. Detta innebär inte att vi steg upp i gryningen för att hinna med promenaden utan bara att utflykten började först halv elva.
Hallgrims kyrka sedd från sjösidan.

å
Ön Videy ligger utanför nya hamnen och dit kan man åka med båt för att vandra och kolla på fåglar.

Vi blev liksom igår hämtade med buss utanför hotellet och det var i stort sett samma personer ombord också. Framför allt var det samma guide, Lena, som är så himla bra på sitt jobb! Färden gick idag väster ut från Nordamerika genom ingenmansland till Europa. Då talar jag om kontinentalplattorna som har sin skarv precis här och dom flyttar sig ungefär en cm om året ifrån varandra. Vi är alltså fortfarande på Island;-) Första stoppet var Tingvalla, där forna tiders parlament var placerat. Där lästes lagen från lagberget, där skapades nya lagar och gamla ändrades och där dömdes illgärningsmän (och kvinnor).
Från "Nordamerika" blickar vi ut över ingenmansland.
Nästa mål på resan var vattenfallet Gullfoss, som var riktigt mäktigt. Det brusade och forsade och kaskader av vatten slog emot oss på vissa ställen och som Lena-guide sa: Var försiktiga för i Gullfoss ramlar man bara en gång....
                                       
Per skulle förstås våga sig ut på en klippavsats!
                                        
Dom sparar förstås det bästa till sist, för det absolut roligaste var de heta sprutande källorna där den för närvarande "slumrande" Geysir är den mest kända. Det är alldeles otroligt att det ur hål i marken kan bubbla upp kokande vatten! Den mest aktiva källan vid Geysir heter Stokkur och sprutar vatten ungefär var femte minut. I dag när det var relativt lugnt väder sprutade den kaskader av vatten 40 meter upp i luften!


På hemvägen hann vi också göra ett besök i Skaholts kyrka, som är ännu en i raden kyrkor av modernare slag. Denna är byggd på femtiotalet och både altartavla och blyinfattade fönster är skapade av kvinnliga isländska konstnärer. Vi tittade på ännu ett vattenfall, Faxe och drack kaffe och åt isländska pannkakor med grädde och rabarbersylt. Innan vi styrde färden åter mot Reykjavik körde vi igenom "blommornas stad" Hveragerdi där det finns växthus som odlar snittrosor, tulpaner och tomater.



Väderprognosen lovar lugnt väder och uppehåll i morgon bitti och det tackar vi för. I morgon kl 9 är det nämligen dags för valsafari. Vi håller tummarna för att få se många valar och kanske en och annan delfin också. Nu ska vi sova för det har varit en dag full av upplevelser som behöver få sjunka in innan det är dags för nästa............god natt.

3 kommentarer:

Jo. sa...

Heja heja!

Lisa Ulrica sa...

så otroligt vackert det ser ut - alltihop - Lotta inkluderat!

Lisa Ulrica sa...

aha, nu klarnar det ju, jag läser baklänges i inläggen, det är ju dom föryngrande källorna som gjort tricket så ni ser sådär sprudlande unga och vackra ut.