26 juli 2010

Valsafari!

Galet spännande har denna förmiddag varit. Skulle vädret vara något så när båtvänligt och framför allt, skulle vi få se några valar och delfiner? Det är inte riktigt greppbart vilken tur vi haft. Lena, vår guide, berättade att innan vi landade på Island lovade väderprognosen regn i sju dagar.Hittills har det regnat en halv dag + i natt och då gjorde det ju inget. Det var rätt mulet i morse när vi vandrade i väg mot hamnen, men det var uppehållsväder och lugnt (inte minst viktigt!). Vi tyckte att vi tagit på oss rejält med kläder, men väl ombord kände vi att det här kommer att bli kallt. Tills vi fick veta att det fanns varmfodrade overaller att låna, som dessutom innehöll "flytetyg". Jag kan lova att vi inte frös mer! Vi ser verkligen ut som vi var på väg till Nordpolen.
Det är inte lätt att hinna fota valar och delfiner som visar sig ungefär en sekund och sen försvinner ner i djupet igen. Så för att inte missa själva upplevelsen gav Per upp efter ett tag. Fenorna som syns överst till höger och nederst till vänster tillhör vitnosdelfiner och dom små prickarna till höger är lunnefåglar (haha). Vikvalarna lyckades inte Per fånga med kameran överhuvudtaget, men jag lovar att vi såg minst tre stycken.
För att visa hur de här djuren ser ut har jag hittat bilder på nätet. Lunnefågeln hittade jag på reseguiden.se och vikvalen på cresli.org.
Det var sanslöst spännande hela tiden och guiden, som måste ha stått högt uppe nånstans, ropade till oss (det fanns högtalare på däck annars hade vi aldrig hört nåt) när hon spanat in en val eller delfin. En smart grej var att hon använde klockan för att markera var hon sett djuret. Klockan tolv var rakt fram i fören och således klockan sex rakt bak i aktern plus alla klockslag däremellan. Efter ett tag var alla så exalterade att vi skrek så fort det dök upp en fena över vattenytan: Ten o´clock! Three o´clock! Here! On the left! Oh! Ah! Fantastiskt! Tiden gick ruskigt fort och det var så himla kul! Tre timmar försvann i ett nafs.
I kväll har vi fått lite Thailandskänsla för vi har ätit jättegod thaimat på "Nudelhus" som ligger på Reykjaviks huvudgata Laugavegur. Vi börjar hitta nu och det är i och för sig inte så svårt ens för oss som helt saknar lokalsinne. Reykjavik är nämligen ingen stor stad, i varje fall inte stadskärnan. Det bor 115 000 människor i själva Reykjavik och 180 000 om man räknar in kranskommunerna. På hela Island bor 320 000 människor. Inte mycket alltså, men å andra sidan är den mesta ytan på ön omöjlig att bo på. Island är 50 mil från öst till väst och 30 mil från norr till söder. Det blev en liten geografilektion också, mest för mig själv så att jag kan gå tillbaka och kolla när jag glömt alltihop......
I morgon ger vi oss ut på ridtur med Eldhestar.

4 kommentarer:

lindamagnus sa...

Låter toppen!

Ulla o Curt sa...

Förstår att ni njuter i fulla drag av alla nya upplevelser. Fortsätt med det. Underbara bilder. Kram till er båda

Lisa Ulrica sa...

så himla bra med flytetyg - ni ser ju ut som om ni aldrig gjort annat än varit ute på valexpeditioner era hela liv! ser härligt och kallt ut!

Anonym sa...

Oh, vad jag hoppas att få åka till Island någon gång. Så många nya spännande upplevelser. Ha en riktigt fortsatt skön semester/Kram Stina