09 januari 2011

Hej Buenos Aires!

Om man tänker efter är det ganska fantastiskt att vi faktiskt är här, men det är vi!
Efter en lång resa som avlöpte utan några som helst bekymmer blev vi mötta av lägenhetsmäklaren och Johanna och Henke utanför Avenida Dorrego 1851. Fantastisk lägenhet på femte våningen med alla bekvämligheter man kan tänka sig plus en jättefin balkong.



Johanna och Henke bjöd på välkomstfrukost med bröd, pålägg, grönsaker och frukt. Riktigt gott var det efter en väldigt spartansk frukost på flyget. Vi gick lite husesyn och kollade gymmet på översta våningen och poolen på taket. Fantastisk utsikt över hela stan.




Per testar gymmet,  jag badar fötterna i poolen, Buenos Aires breder ut sig åt alla håll och i det högsta huset på bilden längst ner till vänster bor Maradona.
Vi bestämde sen att träffas igen vid halv fyra eftersom Per och jag kände stort behov av att duscha, fräscha till oss och hämta andan lite. Det är ändå en viss omställning att komma till 30-gradig värme från vår vinterkyla. Men det är inte klokt vad bra det har gått, haha.
På eftermiddagen blev det alltså promenad från Palermo Hollywood via Palermo Soho till Plaza Italia. Nästan varenda gata är en allé och bara det är ju lite otroligt i en storstad (13 miljoner invånare). Vid Plaza Italia stannade vi vid en restaurang och och åt picada och drack kallt vitt vin (Johanna och jag) och öl (Henke och Per).

Picada
Precis i anslutning till Plaza Italia ligger både botaniska trädgården och Zoo. Vi kikade lite där, men Per och jag ska ta en heldag i parkerna så småningom. På promenaden träffade vi på en "paseador de perro" vars jobb är att gå ut och rasta folks hundar när dom är på jobbet. Det finns gott om "dog walkers" och dom kan va ute och gå med upp till 25 hundar på samma gång! Starka armar och pli på hundarna måste va en förutsättning för ett sånt jobb. Det såg mysigt ut i alla fall.

I botaniska huserar förutom växter även ca 7000 vildkatter(!). Om en bil har en plastdunk eller liknande på taket betyder det att den är till salu. Och så en dog walker.
Som avslutning på vår första dag åt vi lamm med rostad potatis och sallad, sittandes ute i den underbart ljumma kvällen. Hur gott som helst! Sen var det helt enkelt dags för Ungstens att sova ifatt förlorade sömntimmar för att orka med nästa dags sightseeing.

Dag 2.
I dag har vi verkligen gått och gått och gått och vi har sett massor. Vi gick samma väg som igår och passerade Plaza Italia för att sedan fortsätta till det nationella biblioteket som är en egendomlig byggnad som påminner om ett utomjordiskt rymdskepp (precis som om jag skulle ha nån aning om hur såna ser ut;-)).

Bibliotek, Raul Wallenberg och jättelika trädrötter
Stålblomman tillsammans med beundrare
På väg mot "Cementerio de la Recoleta" gick vi förbi en park med en kolossal stålblomma som öppnar och stänger i takt med ljus och mörker. Återkommer med namn på skapelsen. Vi stannade också till vi en jättestor och fin skulptur av Raul Wallenberg. Han var mycket verksam i sydamerika och det bor många judar här.
Så var det då dags att besöka Eva Perons grav på kyrkogården i Recoleta. En helt otrolig plats som uppfördes 1822 och avsedd till att begrava Argentinas elit (presienter, ministrar och aristokrater). Helt otroligt, som att gå in i en liten stad med smala gränder. Naturligtvis var det fullt av folk just vid Evitas gravplats. Hon är ju en legend i Argentina.


Sallad/pizza blev det till lunch på en terass en bit ifrån kyrkogården.
Vi gick över världens bredaste gata "Avenida 9 de Julio", som har inte mindre än 16 filer. Hahaha Bo, här trodde du att vi skulle hyra bil! Vi som har problem att köra i Oslo.


Vid det här laget hade jag rejält ont i fötterna (sandaler), så efter att ha kollat på några helt otroligt stora vackra träd och promenerat längs en gågata full med folk och affärer tog vi tunnelbanan tillbaka till Palermo Hollywood.
Efter bad i poolen, vila och dusch skulle vi få se paret Bromans lägenhet på Soler 6055. Det var jättefint och rymligt trots den ringa ytan om man säger så. Vi förstår att dom trivs där! Kallt vitt vin på balkongen innan vi gick till Il Ballo för att äta pastamiddag. Riktigt gott var det!

Det kommer mera!

Inga kommentarer: