27 januari 2012

Ao Nang dag 13

Näst sista kvällen på balkongen och vi är ganska trötta efter en heldagsutflykt i Fritidsresors regi. Utflykten kallades Krabis tre pärlor, men kanske inte helt och hållet var i vår smak när det kom till kritan. Första stoppet, Tigertemplet, var dock en pärla. Templet ligger i en grotta och har fått namnet tigertemplet för att två droppstensformationer i grottan liknar tigertassar. Från templet går en trappa upp till toppen av ett brant berg där det står en jättestor buddhastaty. Dit upp är det 1237 trappsteg och det var ingen av oss som försökte oss på att klättra hela vägen. Vi gick en annan trappa, 160 steg, och det var alldeles tillräckligt i värmen.
Högst upp till höger kan man skymta nåt vitt och där är statyn.

I templet blev vi välsignade av en munk som stänkte heligt vatten på oss och gav oss var sitt flätat armband. Tjejerna fick armbanden nästan kastade i handen eftersom munkarna inte får vidröra en kvinna. Nar vi väl hade armbandet i handen fick vi gå till en kvinnlig "munk" som knöt armbandet runt handleden på oss. Jättefint lite rostbrunt (ungeför som munkarnas skynken) och för att bringa lycka i livet ska armbandet sitta kvar tills det ramlar av av sig själv.
Inga skor i templet. Här tar Per på sig sina efter besöket.
En av tigertassarna.
Till tempelbesöket hörde också en kort djungelvandring, först upp 160 trappsteg och sen ner 80 steg för att komma till stigen. där stöttevi på detta kollossala hardwoodträd.

Nästa begivenhet var de heta källorna i Klong Thom. Heta källor i Thailand, nja det låter ju inte direkt lockande, men lite spännande ändå eftersom ett 20 minuters bad garanterade 10 års föryngring (haha). Jag höll inte ut så länge och inte Per heller. Det kryllade av folk på liten yta och det var svårt både att ta sig i och upp. Så nej, det var ingen höjdare, men ändå lite kul att ha sett dom.
Och Per blir bara yngre och yngre...
Lunchdags var det efter detta och lunchen var jättegod och förstås väldigt typiskt thailändsk. Bara en liten bit från restaurangen låg den sista pärlan nämligen Crystal Lagoon. Det var en naturlig "pool" mitt i djungeln som gjorts till turistattraktion. Detta vatten påstods vara väldigt mineralrikt (ungefär som Blå lagunen på Island eller Coca Cola-sjön i Brasilien) och det kryllade av folk även här, mest japaner. Utrymmet var lite bättre och jag simmade faktiskt runt en stund när jag väl tagit mig i. Klipporna runt lagunen var nämligen såphala och när jag skulle gå upp fick jag ta hjälp av först Per och sen av den lokala guide Poh. Hon hade varit med förr det märktes.
Per hoppade inte i alls. Det var i alla fall en mysig promenad från parkeringen till lagunen. Sträckan tog 20 minuter att gå och gick genom riktig urskog. I närheten fanns också en gummiplantage. Det finns för övrigt fullt av gummiplantager i Krabiområdet. Vi kunde titta närmare på träden, skårorna i barken och skålarna som tar till vara saven som sedan förvandlas till "gummimattor".

"Gummimattor" på tork
Ja, det var väl det hela. Nej förresten, under hemresan som tog en och en halv timme hade vi frågesport. Tio frågor om Thailand och delvis om saker som guiderna berättat om under resan. Per och jag vann! Priset var ett paket med rökelsepinnar från templet, så nu ska vi skapa buddistisk tempelkänsla när vi kommer hem.
Vi badade i poolen när vi kom hem och det var faktiskt härligare än både heta källor och kristallagun om vi ska va riktigt ärliga. Gul resp. röd currygryta har avnjutit till middag och nu sitter vi som redan nämnts på balkongen med var sin drink. I morgon blir det återbesök på Railey Beach för där är det så fint.

Inga kommentarer: